fbpx

7 Teknik Naikkan Engagement Di Twitter. No.4, Tips Terkejut Baru Tahu!

Twitter adalah satu platform yang tidak boleh dilepas pandang oleh Content Creator dan Bisnes Owner. Kenapa? Sebab kuasa engagement nya sangat-sangat hebat sehingga menjadi tunjang trend yang membawa ke platform lain. Buktinya, platform Twitter telah menjadi sumber untuk menjejaki mangsa banjir yang berlaku di Selangor pada Disember 2021 yang lalu dan juga beberapa isu lain.

Twitter pada tahun 2021 telah menunjukkan peningkatan yang mendadak di mana mempunyai jumlah pengguna yang aktif seramai 330 Juta di seluruh dunia manakala di Malaysia seramai 3.35 Juta pengguna. Ini adalah 7 Teknik untuk naikkan engagement di Twitter.

1. Engage Dengan Content Creator Lain

Jika anda nak audience engage dengan akaun anda, pastikan anda kena tegur mereka dahulu di timeline. Banyakkan Quote Retweet, Share, dan Komen kepada Content Creator sedia ada. Bila korang buat macam tu secara automatik mereka akan sedar kewujudan anda dan akan membalas semula apa anda lakukan kepada akaun mereka dengan memberi free engagement kepada akaun twitter anda.

Sekaligus naik laju lepasni, lebih ramai anda dapat grab attention, lebih mudah korang nak dapatkan engagement yang bagus dekat Content korang post.

2. Bina Personal Branding

Salah satu teknik naikkan engagement di Twitter adalah dengan membina personal branding. Sebelum pergi ke teknik-teknik yang seterusnya, anda wajib membina personal branding terlebih dahulu. Tanpa personal branding, sukar untuk anda menjadi relevan dalam kalangan warga Twitter.

Apakah yang dimaksudkan dengan personal branding? Ia merupakan satu cara untuk seseorang itu memasarkan diri mereka, bisnes serta kerjaya di media sosial. Gabungan ketiga-tiga perkara ini adalah asas dalam membina personal branding di Twitter dan juga media sosial yang lain.

Kami ada terangkan lebih di artikel yang lepas berkenaan personal branding di sini

3. Membina Sharable Content

tagline huzeifa studio sifucanva

Teknik naikkan engagement di Twitter yang seterusnya adalah dengan berkongsikan sharable content. Apakah yang dimaksudkan dengan sharable content? Apabila audiens melihat ciapan anda, mereka akan belajar sesuatu dan akan timbul rasa untuk kongsikan apa yang baru sahaja mereka lihat itu kepada pengikut yang lain.

Elakkan content yang terlalu menjual kerana percayalah, majoriti daripada audiens tidak akan kongsikannya kepada rakan-rakan yang lain. Sebaliknya, anda boleh berkongsikan tips atau apa-apa sahaja yang berkaitan dengan niche anda. Di sini, anda sebenarnya sedang menjual tetapi secara halus dan bukannya terang-terangan.

4. Banyakkan Post Visual Content

Satu lagi Hack Tips untuk mendapatkan lebih banyak engagement di Twitter ialah menyiarkan video dan imej. Siaran yang mengandungi imej mendapat 35% lebih penglibatan daripada pengguna Twitter.

Jadi, daripada bergantung pada siaran berasaskan teks untuk mendapatkan penglibatan, anda boleh cuba tweet video dan imej juga.

social media management

Terdapat banyak pilihan untuk kandungan visual yang boleh anda pilih. Anda boleh mendapatkan meme dan gif lucu atau petikan motivasi dan poster untuk menjadikan siaran anda lebih boleh dikongsi.

Atau anda juga boleh menggunakan maklumat grafik untuk memberikan maklumat berguna kepada pengguna anda.

Anda juga boleh menambah imej yang ditampilkan pada semua pautan yang anda siarkan di Twitter anda. Ini akan membantu anda menarik perhatian pengikut anda.

5. Post Di Waktu Follower/Audience Anda Aktif

Sama seperti Facebook, akan ada masa tertentu dalam hari atau hari dalam seminggu apabila lebih ramai pengguna anda akan aktif di tapak atau lebih cenderung untuk terlibat dengan kandungan anda. Dengan dapat mencari waktu puncak tersebut dan menyiarkan pada waktu itu, anda akan mendapat lebih banyak tontonan dan anda akan lebih berkemungkinan meningkatkan penglibatan dan klik pada siaran anda.

Sesetengah kajian telah menunjukkan bahawa pengeposan antara 12:00-3:00 pada hari Isnin hingga Jumaat adalah antara masa terbaik, manakala yang lain mendapati waktu puncak yang sedikit berbeza; Adweek mendapati bahawa 5 petang mempunyai tweet semula tertinggi manakala siaran antara 12 dan 6 petang memberikan CTR tertinggi.

Kebanyakan kajian konsisten dalam penemuan bahawa siaran pada waktu siang menghasilkan penglibatan paling banyak dan CTR tertinggi.

Banyak jenama menggunakan alat penjadualan seperti Hootsuite untuk mengedarkan kandungan ke media sosial; menggunakan alatan ini memudahkan anda menjadualkan kandungan untuk disiarkan pada waktu sibuk anda, terutamanya jika waktu penggunaan utama khalayak anda bukan pada waktu kerja anda.

Pada akhirnya, masa penyiaran puncak anda mungkin berbeza daripada cadangan di sini; menguji prestasi kandungan anda pada masa yang berbeza akan menjadi cara terbaik untuk menentukan masa yang paling sesuai untuk anda dan khalayak anda.

6. Sentiasa Bagi Value

Media sosial, bagi kebanyakan orang, telah menjadi persekitaran di mana ramai pengguna cenderung untuk berkongsi setiap pemikiran yang terlintas di kepala mereka. Walaupun pengguna bukan jenama boleh melepaskan diri dengan memberitahu dunia bahawa mereka tidak boleh memutuskan sama ada mereka mahukan kok atau air limau, jenama pasti tidak boleh.

Jenama boleh menawarkan nilai dengan cara yang berbeza; siaran boleh berusaha untuk memberikan nilai dengan menghiburkan, memaklumkan, memberi inspirasi atau memujuk pengguna.

7. Gunakan POLLS

Jika anda masih keliru tentang cara meningkatkan penglibatan Twitter, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan tinjauan pendapat Twitter. Tinjauan pendapat membolehkan anda bertanya soalan yang boleh berkisar tentang mana-mana topik atau industri tertentu dan boleh menarik pengguna untuk terlibat dengan kandungan anda kerana mereka boleh mengundi dengan hanya satu klik dan ia agak mudah.

KONKLUSINYA

Memandangkan anda kini sudah biasa dengan strategi asas ini, anda boleh menggunakannya dalam strategi pemasaran anda untuk meningkatkan penglibatan Twitter anda.

Mendapat penglibatan yang baik pada tweet anda ialah petanda bermakna bahawa akaun Twitter anda telah mula berkembang dan ia boleh berfungsi sebagai sumber yang berdaya maju untuk memperoleh perniagaan baharu dan membantu mewujudkan kesedaran jenama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *