fbpx

7 Teknik Naikkan Engagement Di Twitter. No.4, Tips Terkejut Baru Tahu!

Twitter adalah satu platform yang tidak boleh dilepas pandang oleh Content Creator dan Bisnes Owner. Kenapa? Sebab kuasa engagement nya sangat-sangat hebat sehingga menjadi tunjang trend yang membawa ke platform lain. Buktinya, platform Twitter telah menjadi sumber untuk menjejaki mangsa banjir yang berlaku di Selangor pada Disember 2021 yang lalu dan juga beberapa isu lain. …

7 Teknik Naikkan Engagement Di Twitter. No.4, Tips Terkejut Baru Tahu! Read More »

5 Hack Cara Naikkan Engagement Time Raya

Tahun 2022 adalah pemulihan bagi kebanyakan negara daripada tragedi wabak Covid-19 di seluruh dunia. Di Malaysia, Kerajaan telah mengumumkan bahawa 1th April 2022 ini akan masuk ke fasa Endemik untuk menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dihadapi selama hampir 3 tahun. Ini saat dinanti-nantikan oleh ramai orang. Dapat beraya bersama sanak saudara semula, kunjung mengunjungi …

5 Hack Cara Naikkan Engagement Time Raya Read More »

Cara Naikkan View TikTok Dan Instagram Reels 2022 – SifuCanva

Features Reels di Instagram telah menjadi fenomena di seluruh dunia, Siapa tidak gunakan lagi, rugi betul! Setelah TikTok hadir sebagai short-video content platform dan kini telah mempunyai 700 Juta pengguna di dunia. Sebagai satu cabaran, Instagram pada 29 September 2021 telah keluarkan features Reels di platformnya. Jika korang buat bisnes atau sebagai Content Creator, sangat …

Cara Naikkan View TikTok Dan Instagram Reels 2022 – SifuCanva Read More »

colour scheme

Warna Penting Ke Untuk Kempen Launching? YES or NO?

Dalam dunia semua yang kita tengok dengan mata kasar memang semua full of colours. Nak  pilih baju, aksesori, makanan semua memang ada warna. Duit pun lah ada warna yang  tersendiri. Setiap warna yang kita tengok tu biasa korang aka nada perasaan dan rasa yang  tersendiri.   Untuk warna gelap mungkin korang akan timbulkan perasaan yang lebih …

Warna Penting Ke Untuk Kempen Launching? YES or NO? Read More »

canva keyword

Guna Keyword Canva Ni Untuk Kempen Raya 2022

Fuh lagi dua bulan lebih je tup tup dah nak Raya untuk tahun 2022. Memang cepat sangat  masa berlalu, kira-kira dah berapa tahun eh kita beraya dengan Covid ni. Sekarang ni ada  pulak varian Omicron, harap-harap cepat lah negara kita sembuh daripada virus jahat ni.  Korang punya bisnes, tahun ni kempen raya tema apa?  Mesti …

Guna Keyword Canva Ni Untuk Kempen Raya 2022 Read More »

design meletop

Tips Transform Gambar ‘Simple’, Jadi Design Yang Meletop

Satu design dalam akaun bisnes dekat platform media sosial korang tu memang boleh bagi banyak  sangat benefit. Benefit tu akan datang kalau cara korang deliver visual content tu dengan betul. Siapa  kata daripada seketul gambar yang memang biasa dan simple tu korang tak boleh transform jadi  design yang meletop? Mesti lah boleh!  Kalau korang baca …

Tips Transform Gambar ‘Simple’, Jadi Design Yang Meletop Read More »

memes

Sesuai Atau Tidak, Guna Memes Untuk Bisnes Punya ‘Content Marketing’?

Meme ni memang selalu digunakan dalam kalangan budak-budak zaman sekarang, kalau korang  tengok dekat Twitter atau pun dalam conversation Whatsapp mesti ramai yang selalu guna memes.   Memes ni best sebab dia boleh jadikan situasi tu nampak fun, mudah nak faham dan memang salah  satu cara yang paling bagus untuk korang promote sesuatu brand. Tetapi persoalannya, …

Sesuai Atau Tidak, Guna Memes Untuk Bisnes Punya ‘Content Marketing’? Read More »

raya

Masih Tak Ada Idea Untuk Design Raya 2022? Ikut Cara Ini!

Raya, raya jugak haa design raya 2022 tak ada idea ni nak buat apa? Nanti boss bising apa tak dapat gais! Masa ni lah nak ambil hati boss balik dan create design yang cantik-cantik untuk raya tahun ini! Bila dah terlalu bank create design mungkin sampai satu tahap diri kita sendiri pun mungkin akan kekurangan …

Masih Tak Ada Idea Untuk Design Raya 2022? Ikut Cara Ini! Read More »

launching campaign

3 ‘Launching Campaign’ Ni, Boleh Bagi Inspirasi Pada Anda!

Seperti yang semua tahu, zaman sekarang ni memang kebanyakan brands akan bagi sepenuh perhatian untuk kempen launching di media sosial. Apa-apa promotion pun sekarang ni semua jenama besar mahupun kecil akan fokus pada media sosial punya kempen sahaja. Boleh dikatakan media sosial ni memang menjadi tempat no. 1 untuk semua brand dan jenama yang terkemuka …

3 ‘Launching Campaign’ Ni, Boleh Bagi Inspirasi Pada Anda! Read More »

media sosial

Tips Design Kempen Media Sosial, Baru Lah Ke Next Level!

Bila sebut tentang kempen marketing untuk media sosial, perkara pertama yang orang akan fokuskan mesti visual dan design poster. Kenapa visual penting untuk semua kempen di media sosial? Sebab audience di dalam media sosial ni akan lebih tertarik pada visual yang menarik berbanding teks. Cuba kalau korang publish poster yang penuh dengan ayat je dan …

Tips Design Kempen Media Sosial, Baru Lah Ke Next Level! Read More »

launching

Poster Launching? Ni Tips Tarik Perhatian Pelanggan

Setiap tahun mesti akan ada new campaign atau pun new product launch kan? Dalam setahun tu biasanya lebih daripada 3 kali mesti akan ada pelbagai jenis launching yang setiap business owner dah plan. Memandangkan raya dah nak dekat ni, mesti lah banyak brand yang tengah planning untuk Raya 2022 punya launching. Betul tak? Tetapi yang …

Poster Launching? Ni Tips Tarik Perhatian Pelanggan Read More »

keyword canva

3 Keyword Canva Untuk Design Template ‘Raya Launching’

Pejam celik penam celik lagi beberapa bulan je dah nak raya. Sekejap je kan masa berlalu, raya tahun lepas pun macam baru je habis dah nak raya dah until tahun 2022. Bila musim raya ni lah biasanya korang as business owner kena amik peluang untuk launching produk baru. Selain dah busy plan nak launching produk …

3 Keyword Canva Untuk Design Template ‘Raya Launching’ Read More »

apps editing

Top 3  Apps Editing 2022 Untuk Setiap Bisnes Owner

Selain daripada nama brand untuk bisnes dan produk, sebenarnya grafik design juga memainkan peranan yang penting untuk untuk buka peluang pada bisnes korang supaya lebih berjaya. Walaupun design ni nampak macam agak remeh lah jugak bila nak mula buat tu tetapi outcomenya dia akan bagi banyak benefits untuk bisnes tu sendiri. Ada beberapa tips jugak especially untuk new business owner tentang …

Top 3  Apps Editing 2022 Untuk Setiap Bisnes Owner Read More »

media sosial

Owner Bisner Baru? Ikut Tips Design Media Sosial Daripada Canva

Bila dah ada akaun bisnes di media sosial, mesti lah grafik antara benda penting dan wajib korang ada dan gunakan di Canva. Grafik ni akan jadi peranan utama untuk brand ada, lagi-lagi untuk grab attention potential audience dan customer. Ada beberapa tips sebenarnya untuk grafik design ni supaya brand korang boleh cepat dikenali dan well known. Sebenarnya yang akan …

Owner Bisner Baru? Ikut Tips Design Media Sosial Daripada Canva Read More »

cara buat content bank

Cara Mudah Buat ‘Content Bank’ Media Sosial Untuk Beginner

Siapa dekat sini yang baru pertama kali dengan content bank? Ni bukan content untuk Bank Negara ke Bank Rakyat ke bukan tau guys. Content bank media sosial ni sebenarnya adalah tempat dekat mana korang boleh simpan semua content yang korang nak publish dekat media sosial. Nak tahu cara mudah buat content bank? Dia boleh jadi satu folder dekat …

Cara Mudah Buat ‘Content Bank’ Media Sosial Untuk Beginner Read More »

sebab tools media sosial perlu digunakan

5 Sebab Tools Media Sosial Penting Untuk Create Content!

Cara untuk promote brand dan juga produk untuk masa sekarang yang paling berkesan adalah dengan menggunakan social media marketing. Memandangkan sekarang ni orang ramai memang menggunakan media sosial, for your information hampir 4 juta pengguna media sosial ni tau. Jadi ni lah salah satu peluang untuk korang buat brand awareness dengan menggunakan tools media sosial yang ada. Akaun …

5 Sebab Tools Media Sosial Penting Untuk Create Content! Read More »

upgrade content media sosial 2022

3 Jenis Content Wajib Untuk 2022, Upgrade Content Lama Kepada Yang Ini

Setiap tahun mesti ada macam-macam trend yang ada. Dari segi video atau pun grafik punya editing style. Macam tu jugak jenis content yang korang akan publish dekat media sosial. Korang kena sentiasa up to date daripada masa ke masa tentang jenis content yang wajib publish dekat media sosial lagi-lagi pada tahun 2022. Memandangkan kita baru …

3 Jenis Content Wajib Untuk 2022, Upgrade Content Lama Kepada Yang Ini Read More »

cara cari content yang up to date

Guna Cara Ni Untuk Cari Content Yang Sentiasa ‘Up To Date’

Korang semua tahu kan yang content calender ni penting untuk korang organize content untuk tahu mana satu yang patut publish dulu atau pun content yang akan di schedule. Tetapi ada satu masalah yang akan datang bila korang dah buat content calender ni sebab kena siap-siap arrange content. Banyak cara sebenarnya untuk cari content yang up to date. Selalunya yang akan menjadi …

Guna Cara Ni Untuk Cari Content Yang Sentiasa ‘Up To Date’ Read More »

hidden codes canva

Hidden Canva Codes Yang Mudah & Cepatkan Kerja Editing!

Canva ni memang boleh dikatakan untuk zaman sekarang ni kebanyakan digital marketer atau pun social media graphic designer memang guna untuk buat editing. The biggest reason yang membuatkan orang guna Canva ni adalah disebabkan dia banyak bantu small business owner untuk jimat masa dari segi editing. Bukan tu je kalau korang guna Canva ni memang daripada tak kreatif auto boleh jadi …

Hidden Canva Codes Yang Mudah & Cepatkan Kerja Editing! Read More »