fbpx
stress bekerja

Perlu Ke Berhenti Kerja Untuk Start Bisnes?

Dah ada kerja tetap tapi rasa nak buat bisnes? Nak buat bisnes je ke atau pun berhenti kerja tetap? Berisiko ke tak eh? Mana lah tahu nanti bisnes ni susah nak jalan, tak dapat pulang modal nanti diri sendiri jugak yang rugi dan merana. Ni mesti persoalan untuk orang-orang yang dah ada kerja tetap tapi hati rasa nak bukak bisnes kan haha. Macam-macam bermain dekat kepala otak tu.

Jadi, bila korang dah decide nak berhenti kerja dan terus nak start buat bisnes korang kena lah jugak ready dengan semua risiko yang akan terjadi. Make sure semua risiko ni jugak dah termasuk dalam plan bisnes korang.

Jadi korang kena buat list siap-siap apa kebaikan dan keburukan kalau korang nak mula bisnes sendiri. Tapi, bila korang dah memang tekad nak jugak buat bisnes sendiri dan taknak ada kerja tetap dah, ini tiga benda yang korang perlu buat sebelum mula bisnes.

1. ‘Do Research’

Sebelum nak buat apa-apa buat lah research terus. Jangan nak gamble je sebab nak mula bisnes dan terus berhenti kerja ni bukan perkara yang boleh bawak main. Korang kena tahu dan wajib ada ilmu terlebih dahulu.

Sebelum nak berhenti kerja dan mula bisnes korang dah kena tahu siapa target market, berapa harga yang berpatutan patut jual untuk target customer, apa masalah yang korang boleh selesaikan untuk diorang dan adakah diorang akan repeat beli produk tu.

Korang jugak kena tahu korang nak mula bisnes dalam industry yang mana satu, kena fikir jugak sama ada industry tu tengah berkembang kea tau pun dah makin hambar. Korang boleh buat research ni semua dalam internet dan korang boleh observe apa yang terjadi sekarang ni. So kena rajinkan diri surf internet.

2. Ada Savings

Nak buat bisnes lepas tu berhenti kerja terus? Boleh tapi janji kena ada savings lah. Korang dah kena fikir dan buat kira-kira secara realistik dan ambil tahu berapa modal yang diperlukan untuk buat bisnes

Berapa lama boleh pulang modal dan berapa banyak savings yang korang perlu untuk terus survive sementara nak tunggu pulang modal ni. Nampak macam remeh, tapi  benda-benda ni lah yang paling penting untuk korang ambik tahu.

Korang dah kena expect yang tak semestinya sales cepat naik dan akan dalam satu atau dua bulan terus dapat pulang modal, sebab kadang-kadang ada je yang kita akan terguna duit tu dan terlepas pandang dan boleh menyebabkan proses pulang modal tu makan masa sampai setahun atau dua tahun dan mungkin boleh lebih daripada tu.

3. ‘Leverage’ Sumber

One thing bila korang dah rasa nak mula buat bisnes, mestilah korang akan cari jalan yang kalau boleh dapat jimatkan kos kan? Lagi-lagi dalam proses nak hire staff untuk bisnes baru korang tu.

Untuk fasa permulaan korang boleh je berjimat contohnya kalau korang ada skill dalam digital marketing ha tak payah dah nak hire orang lain atau pun ada kawan yang pandai finance boleh lah guna service dia sebab harga mesti boleh bincang.

Maksudnya dekat sini gunakan servis orang yang terdekat dulu. Lepas tu bila bisnes dah  stabil sikit baru lah boleh ambil orang bekerja boleh kembangkan job dalam bidang lain contohnya macam website developer, emai marketer ke dan banyak je lagi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *