fbpx

Bisnes

Cara Naikkan View TikTok Dan Instagram Reels 2022 – SifuCanva

Features Reels di Instagram telah menjadi fenomena di seluruh dunia, Siapa tidak gunakan lagi, rugi betul! Setelah TikTok hadir sebagai short-video content platform dan kini telah mempunyai 700 Juta pengguna di dunia. Sebagai satu cabaran, Instagram pada 29 September 2021 telah keluarkan features Reels di platformnya. Jika korang buat bisnes atau sebagai Content Creator, sangat …

Cara Naikkan View TikTok Dan Instagram Reels 2022 – SifuCanva Read More »

colour scheme

Warna Penting Ke Untuk Kempen Launching? YES or NO?

Dalam dunia semua yang kita tengok dengan mata kasar memang semua full of colours. Nak  pilih baju, aksesori, makanan semua memang ada warna. Duit pun lah ada warna yang  tersendiri. Setiap warna yang kita tengok tu biasa korang aka nada perasaan dan rasa yang  tersendiri.   Untuk warna gelap mungkin korang akan timbulkan perasaan yang lebih …

Warna Penting Ke Untuk Kempen Launching? YES or NO? Read More »

canva keyword

Guna Keyword Canva Ni Untuk Kempen Raya 2022

Fuh lagi dua bulan lebih je tup tup dah nak Raya untuk tahun 2022. Memang cepat sangat  masa berlalu, kira-kira dah berapa tahun eh kita beraya dengan Covid ni. Sekarang ni ada  pulak varian Omicron, harap-harap cepat lah negara kita sembuh daripada virus jahat ni.  Korang punya bisnes, tahun ni kempen raya tema apa?  Mesti …

Guna Keyword Canva Ni Untuk Kempen Raya 2022 Read More »

design meletop

Tips Transform Gambar ‘Simple’, Jadi Design Yang Meletop

Satu design dalam akaun bisnes dekat platform media sosial korang tu memang boleh bagi banyak  sangat benefit. Benefit tu akan datang kalau cara korang deliver visual content tu dengan betul. Siapa  kata daripada seketul gambar yang memang biasa dan simple tu korang tak boleh transform jadi  design yang meletop? Mesti lah boleh!  Kalau korang baca …

Tips Transform Gambar ‘Simple’, Jadi Design Yang Meletop Read More »

memes

Sesuai Atau Tidak, Guna Memes Untuk Bisnes Punya ‘Content Marketing’?

Meme ni memang selalu digunakan dalam kalangan budak-budak zaman sekarang, kalau korang  tengok dekat Twitter atau pun dalam conversation Whatsapp mesti ramai yang selalu guna memes.   Memes ni best sebab dia boleh jadikan situasi tu nampak fun, mudah nak faham dan memang salah  satu cara yang paling bagus untuk korang promote sesuatu brand. Tetapi persoalannya, …

Sesuai Atau Tidak, Guna Memes Untuk Bisnes Punya ‘Content Marketing’? Read More »

raya

Masih Tak Ada Idea Untuk Design Raya 2022? Ikut Cara Ini!

Raya, raya jugak haa design raya 2022 tak ada idea ni nak buat apa? Nanti boss bising apa tak dapat gais! Masa ni lah nak ambil hati boss balik dan create design yang cantik-cantik untuk raya tahun ini! Bila dah terlalu bank create design mungkin sampai satu tahap diri kita sendiri pun mungkin akan kekurangan …

Masih Tak Ada Idea Untuk Design Raya 2022? Ikut Cara Ini! Read More »

launching campaign

3 ‘Launching Campaign’ Ni, Boleh Bagi Inspirasi Pada Anda!

Seperti yang semua tahu, zaman sekarang ni memang kebanyakan brands akan bagi sepenuh perhatian untuk kempen launching di media sosial. Apa-apa promotion pun sekarang ni semua jenama besar mahupun kecil akan fokus pada media sosial punya kempen sahaja. Boleh dikatakan media sosial ni memang menjadi tempat no. 1 untuk semua brand dan jenama yang terkemuka …

3 ‘Launching Campaign’ Ni, Boleh Bagi Inspirasi Pada Anda! Read More »

launching

Poster Launching? Ni Tips Tarik Perhatian Pelanggan

Setiap tahun mesti akan ada new campaign atau pun new product launch kan? Dalam setahun tu biasanya lebih daripada 3 kali mesti akan ada pelbagai jenis launching yang setiap business owner dah plan. Memandangkan raya dah nak dekat ni, mesti lah banyak brand yang tengah planning untuk Raya 2022 punya launching. Betul tak? Tetapi yang …

Poster Launching? Ni Tips Tarik Perhatian Pelanggan Read More »

keyword canva

3 Keyword Canva Untuk Design Template ‘Raya Launching’

Pejam celik penam celik lagi beberapa bulan je dah nak raya. Sekejap je kan masa berlalu, raya tahun lepas pun macam baru je habis dah nak raya dah until tahun 2022. Bila musim raya ni lah biasanya korang as business owner kena amik peluang untuk launching produk baru. Selain dah busy plan nak launching produk …

3 Keyword Canva Untuk Design Template ‘Raya Launching’ Read More »

apps editing

Top 3  Apps Editing 2022 Untuk Setiap Bisnes Owner

Selain daripada nama brand untuk bisnes dan produk, sebenarnya grafik design juga memainkan peranan yang penting untuk untuk buka peluang pada bisnes korang supaya lebih berjaya. Walaupun design ni nampak macam agak remeh lah jugak bila nak mula buat tu tetapi outcomenya dia akan bagi banyak benefits untuk bisnes tu sendiri. Ada beberapa tips jugak especially untuk new business owner tentang …

Top 3  Apps Editing 2022 Untuk Setiap Bisnes Owner Read More »

media sosial

Owner Bisner Baru? Ikut Tips Design Media Sosial Daripada Canva

Bila dah ada akaun bisnes di media sosial, mesti lah grafik antara benda penting dan wajib korang ada dan gunakan di Canva. Grafik ni akan jadi peranan utama untuk brand ada, lagi-lagi untuk grab attention potential audience dan customer. Ada beberapa tips sebenarnya untuk grafik design ni supaya brand korang boleh cepat dikenali dan well known. Sebenarnya yang akan …

Owner Bisner Baru? Ikut Tips Design Media Sosial Daripada Canva Read More »

cara cari content yang up to date

Guna Cara Ni Untuk Cari Content Yang Sentiasa ‘Up To Date’

Korang semua tahu kan yang content calender ni penting untuk korang organize content untuk tahu mana satu yang patut publish dulu atau pun content yang akan di schedule. Tetapi ada satu masalah yang akan datang bila korang dah buat content calender ni sebab kena siap-siap arrange content. Banyak cara sebenarnya untuk cari content yang up to date. Selalunya yang akan menjadi …

Guna Cara Ni Untuk Cari Content Yang Sentiasa ‘Up To Date’ Read More »

perkara yang membuatkan personal branding tak berjaya

Jangan Buat 3 Benda Ni Kalau Nak Personal Branding Berjaya

Kembali lagi kita dalam episode ‘personal branding‘. So far macam mana personal branding korang punya result? Ada nampak perubahan apa-apa tak? Ha! Sebaiknya elok lah kalau korang notice ada any perubahan. Paling merisaukan kalau korang dah berbulan-bulan build personal branding tetapi tak ada result langsung. Ni mesti ada something wrong somewhere kan. Outcome personal branding …

Jangan Buat 3 Benda Ni Kalau Nak Personal Branding Berjaya Read More »

personal branding

Siapa Sebenarnya Yang Perlukan Personal Branding?

Kalau korang jenis suka buat content dan publish dekat semua platfrom media sosial yang korang ada, sebenarnya korang dah ada personal branding dalam tak sedar. To be truth, sebenarnya hampir semua orang ada personal branding tapi korang kena ingat tak semua orang memang praktikkan personal branding tu. Jadi korang rasa siapa yang memang memerlukan personal …

Siapa Sebenarnya Yang Perlukan Personal Branding? Read More »

kenapa personal branding penting untuk bisnes

3 Sebab Kenapa Personal Branding Penting Untuk Bisnes

Sebenarnya kan mungkin ada sesetengah orang yang dah tahu dan masih ada segelintir yang tak tahu lagi yang bisnes korang tu sebenarnya ada ada personal branding yang sendiri. So, macam mana nak tahu? Salah satu cara mudah yang korng boleh buat adalah dengan menggunakan Google dan disebabkan itu lah personal branding korang tu penting, sebab …

3 Sebab Kenapa Personal Branding Penting Untuk Bisnes Read More »

cara grow personal branding

Formula Untuk Grow Personal Branding Di Media Sosial

Lain orang lain cara dia untuk grow kan personal branding, ada orang yang jenis pergi ke luar untuk bagi orang kenal. Ada jugak orang yang memang rely on media sosial untuk buat personal branding. Walaupun cara yang berbeza tetapi sebenarnya tetap boleh grow kan personal branding korang tu. Tetapi formula tu betul lah. One of …

Formula Untuk Grow Personal Branding Di Media Sosial Read More »

personal branding

Personal Branding? Ini The Best Guide Untuk Instagram

Untuk business owner atau founder yang dah lama atau baru bisnes di media sosial kan, korang rasa boleh pergi jauh tak buat personal branding sambil menjual? Kalau ada ups and downs tu perkara biasa. Tetapi kan nak tanya sikit lah, kan korang guna Instagram untuk buat bisnes. Instagram ni memang membantu ke untuk grow kan …

Personal Branding? Ini The Best Guide Untuk Instagram Read More »

bulb

The Right Way Untuk Bisnes Di Media Sosial

Persaingan bisnes dekat media sosial ni memang tinggi, nak stand out daripada brand lain tu memang susah. Sebab terlalu banyak dah bisnes yang ada dekat Instagram, Facebook, Twitter atau pun TikTok. Sometimes, kalau kita tak search pun memang terus keluar lah ads bisnes. Small business ada, big brands pun ada. Korang kena guna the right …

The Right Way Untuk Bisnes Di Media Sosial Read More »

chanel

Tips Supaya Brand Anda Stand Out Daripada Brand Lain!

Realiti dalam dunia bisnes ni hari demi hari korang kena try hard untuk stand out daripada brand lain yang ada, which is your competitors. Sekarang ni dah makin banyak jenama dan pilihan yang ada. Korang punya potential customer pun ada banyak pilihan jenama yang diorang boleh pilih untuk satu produk tu. Jadi, tak semestinya apa …

Tips Supaya Brand Anda Stand Out Daripada Brand Lain! Read More »