fbpx
keyword canva

3 Keyword Canva Untuk Design Template ‘Raya Launching’

Pejam celik penam celik lagi beberapa bulan je dah nak raya. Sekejap je kan masa berlalu, raya tahun lepas pun macam baru je habis dah nak raya dah until tahun 2022. Bila musim raya ni lah biasanya korang as business owner kena amik peluang untuk launching produk baru. Selain dah busy plan nak launching produk tu, kena fikir jugak lah design yang bersesuaian. Kalau nak jimat masa boleh je guna Canva ada bebeapa keyword rahsia yang boleh kan design korang nampak cantik!

Musim raya yang paling orang tercari-cari mesti lah macam pakaian, kasut, tudung kan yang orang ramai selalu nak shopping. Ha tapi bukan tu je, Kalau korang jenis jul produk lain takkan lah tiba-tiba nak tukar niche pula kan? Dah satu hal plak dah. Masa raya ni lah korang boleh buat ‘raya launching’ tau pun promotion ke sale ke untuk customer.

Pelanggan yang sedia ada ni biasanya Diorang dah tahu bila patut diorang keluar duit uituk berbelanja, jadi bila hari-hari petting macam ni biasanya maman dah sedia duit uituk berbelanja.

Waktu ni lah antara waktu yang sesuai untuk buat launching dan promotion. Nak attract buyers macam mana? Mesti lah perkara pertama adalah design. Design apa yang bersesuaian nutuk raya? Nak tahu cara Mudah? Guna je keyword di Canva ni!

1. Keyword: Raya / Eid Mubarak

Memandangkan setiap design yang telah di buat akan di publish online terutamanya di semua platform media sosial, antara design yang mobile friendly, cantik dan boleh tarik perhatian potential buyer, boleh edit guna Canva je tau!

Caranya mudah je pergi ke search bar di home page Canva dan taip je keyword Raya atau pun Eid Mubarak. Nanti Canva akan tunjukkan beratus jenis template yang ada untuk korang guna yang mempunyai elemen raya.

Kalau malas nak tukar design, boleh edit details je dan post ke media social.

2. Font yang mempunyai elemen raya

Raya ni setahun sekali je kan, nak bagi vibes raya dalam design ni kena main dengan font. Font yang akan digunakan tu akan bagi impak yang penting untuk potential buyer rasa tartarik nak beli atau pun tidak.

Antara font di Canva yang boleh digunakan dan mempunyai elemen raya adalar seperti di bawah:

 • Playlists Script
 • Yellowtail
 • Maragsa
 • Great vibes
 • Dr Sugiyama

3. Kod Warna Aidilfitri di dalam Canva

Kalau raya Cina marna favourite yang designer selalu guna adalah warns mere kan? Untuk raya Aidilfitri pula selalunya designer akan main dan guna warna hijau dan tuning, kebiasannya memang menggunakan warna hijau lah. Tetapi nak cari kod warna hijau yang bersesuaian tu lah yang atak remeh sikit.

Di bawah ni ada beberapa kod warna yang bersesuaian untuk raya yang boleh digunakan untuk korang design template untuk raya launching

 • Pale Green, Hex: #9FF19A
 • Lime Green, Hex: #26DA24
 • Islamic Green, Hex: #009000
 • Dark Goldenrod, Hex: #B8860B
 • Web Gold, Hex: #FFD700
 • Light Green, Hex: #81EE96

Nampak kan yang ada number sleeps hashtag (#) tu? Apa yang korang perlu buat, pergi ke bahagian ‘colours’ di Canva dan copy paste Sahara sequa kod tersebut termasuk hashtag yang ada tu dan akan terus cellar warns di atas. Kenapa perlu bersusah payah kań? Kalau boleh edit dengan mudah je di Canva!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *